Auteur Topic: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad  (gelezen 3810 keer)

TurboTheo en 1 gast bekijken dit topic.

V702.5T

 • Lid 100+
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 269
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad (grote update mbt ervaringen)
« Reactie #45 Gepost op: 21-12-2019 16:51:01 »
Inmiddels terug in NL na een succesvolle rit van Amsterdam naar Dakar (en nog 350km door naar Banjul, Gambia) Tijdens de Challenge hebben wij in totaal 7506 km gereden.

Omdat foto’s plaatsen hier op het forum  momenteel een drama is, verwijs ik door naar facebook: hartmangoesdakar

Wat voor hier interessant is, wat zijn de gedane aanpassingen en hoe is dat ervaren?

Auto keuze.
Wij zijn vol overtuiging gegaan voor een V70 TDI Automaat. Waarom? Een diesel van die generatie is kogelwerend, veel koppel en relatief zuinig. Benzine in Afrika wordt aangelengd met water, en is regelmatig 3 pompen op rij uitverkocht. Bij diesel gebeurd aanlengen niet (ruzie met vrachtwagen chauffeurs …) en uitverkocht hebben wij niet meegemaakt.
Automaat ivm trekkracht in het terrein, in de praktijk: super! Wij gingen door  waar 4x4’s vastliepen. Wel de automaat vastzetten in 3 als je in het terrein rijdt. De winterstand is ideaal bij wegrijden in los zand.

Is een V70 classic ideaal? Redelijk. Immers veel ruimte en vooral goede stoelen en comfort. Waar je écht op bedacht moet zijn (nog meer als wij hadden ingeschat) is de stevige overhang aan de voorzijde. Dat kan enorme klappen onder je koelblok opleveren, waar andere auto’s beduidend minder last . Het heeft ons een slechte 30 uur in Mauretanië bezorgd..
Qua onderdelen wordt iedere km verder van huis de onderdelen mogelijkheid ook minder, durf je dat niet aan? Ga met iets van Franse makelij, dan heb je meer onderdelen nodig maar alles is te krijgen 
Sleutelen onderweg? Lekker zelf doen, want men wil wel, maar begrijpt de auto nauwelijks is mij opgevallen. Zodra er een turbo icm intercooler, oliekoelers, airco enz is raken ze het overzicht in de slangen snel kwijt. Ze kunnen alles maken, maar vraag vaak niet hoe…

Pech.
Wat ging er onderweg kapot?
2 velgen
Dynamo
Draagarm
Koelfan
Radiateur
Kon de auto daar wat aan doen? Nee!!!!!
Overigens zijn er héél veel dynamo’s gesneuveld tijdens de rit, ongeacht het merk auto.

Aanpassingen Volvo.
In grote lijnen hebben wij aangepast (en gelijk de ervaring er achter):
-   Andere veerpoten en schokdempers ivm meer bodemvrijheid. Voor XC veerpoten, achter instelbare Monroe’s met lucht.
In principe prima oplossing, tóch zou ik de volgende keer nog 5 cm ringen boven op de veerpoten en achterveren plaatsen voor net dat beetje extra.
-   Sleepogen voorzijde.
Gemaakt van 8mm staalstrips, welke direct in de chassisbalk zijn gebout met 4 x M12, door de bumper heen (dus gat geslepen in aluminium deel) en daarop zware sleepogen uit de 4x4 wereld. Ideaal om in het terrein aan 2 zijden ogen te hebben de kracht wordt goed verdeeld, helaas 300 km nodig gehad… Standaard sleepogen? Gaan het niet houden! Zorg voor een hele goede bevestiging, je wil niet meemaken dat iemand een harp tegen z’n hoofd krijgt..
-   Beschermende beplating brandstoftank.
Gemaakt van 2 mm staalplaat en vastgezet op een aantal bevestigingspunten. Ook afvoergaten aan de achterzijde voor evt geschept zand (lees gat boren 12mm). De plaat zag er na afloop goed gebruikt uit, dus zeker doen!!!
-   Beschermende beplating koelblok vanaf carterbescherming naar voren.
De auto heeft eigenlijk net teveel overhang naar voren, en daar zit precies je koelblok (en de rest...)
Wij hadden voor nu gekozen voor een 2 mm staalplaat, bevestigd tegen de originele kunststof plaat, aantal parkers rechtstreeks door de voorbumper en met ijzerdraad aan de originele carterbescherming. Dat werkt dus niet!!
Eerst die kunststof keienvanger verwijderen, en dan een plaat in zijn geheel er onderdoor trekken, evt met koelgat maar niet nodig hebben wij gemerkt! Uitdaging hoe je dát echt goed vastmaakt. Ik zou het doen met gaten in de plaat en goed vastbouten of zelfs als een soort ‘skidplaat’ onder de bumper door naar boven halen. En dan wel tot net onder je bovendek.  In los zand ‘surft’ de auto prima als de plaat er onder zit, ben je’m eenmaal kwijt loop je sneller vast door meer weerstand.
-   Originele Volvo carterbescherming.
Super! Wij hadden ‘m nog dichtgemaakt met extra gaas, dat was binnen 5 minuten kwijt in het terrein maar systeem werkt gewoon goed zonder gaas.
-   Transparante folie op de koplampen en knipperlichten, achterbumper.
Absoluut doen! Steenslag (en nodig gehad om het glas bij elkaar te houden!!) en zandstorm slopen je lampen (er waren meerdere auto’s met doffe lampen na een nachtje wind). En je richtingaanwijzers rammelen er nooit uit als je 1 baan over koplampen en richtingaanwijzers trekt.
-   Speciale lampjes in de koplampen voor meer zicht.
Extreme vision van Philips, werkt. Wij hebben zelf geen extra lampen geplaatst. Mijn dochter met de Pajero had er 5 aan de voorzijde, ik ga dan niet achter verblinden maar heb ze gewoon gevolgd 
-   Zijramen achterportieren, kofferbak en achterklep met dubbel zonwerende folie van de Action beplakt.
Ideaal, geen inkijk (dus ‘veiliger’ parkeren) en minder warmte in de auto. Kost ook geen pepernoot.
-   Ramen voorportieren met een strook zonwerende folie van ongeveer 15 cm beplakt tegen de bovenzijde, ook op de voorruit.
Ideaal, minder invallend licht en dus warmte. Je bent toch voldoende zichtbaar voor politie enz, geen opmerking over gehad.
-   Schroefogen (M8) bij de bevestiging hondenrek / bagagenet tegen het plafond gedraaid om bagagenet te monteren. (oog doorsnede 3-4 cm met soort ‘bout’ eraan)
Ideaal, afdeknetje van Action in gehangen met een ‘spin’. En in het net vervolgens weer de tassen de ervoor lagen vastgehaakt met spinnen / elastieken zodat het bij remacties niet naar voren vliegt. Eén keer een tas niet vastgemaakt, die kwam ook direct langs vliegen.
-   2 standaard mini stekker aansluitingen naast gebruikelijke 12V punten in de auto.
Blijven heel omdat ze niet rammelen icm de stekkers zoals gewone 12V punten. Doordat ‘gewone stekkers’ continu aan/uit rammelen brandt de zooi door. (is ook ondanks waarschuwingen vooraf bij wat auto’s gebeurd). Wel heel fijn als je koelbox t blijft doen in de warmte.
De ‘normale’12V aansluitingen laten zitten omdat daar de 2 compressoren (scheelt veel tijd met banden oppompen!) aan te sluiten. Die gebruik je immers niet tijdens het rijden.
-   2 USB stopcontacten geplaatst met 2 aansluitingen per stopcontact.
Ideaal. Voor telefoon, tablet, GPS enz, geen gedoe met andere stekkers. Ook gelijk wat kabelgootjes geschroefd zodat je voorin niet gek wordt van alle snoeren…
-   Telefoonhouders voor fiets geplaatst (rubber)
Gamma, geweldig. Kost € 9,00, onze telefoon is niet gevallen! 1 in het rechter ventilatierooster van de midden console,  en1 door met de dremel een sleuf te maken in het dashboardkastje voor de bijrijder.
-   GPS houder geplaatst. Nodig ivm ‘waypoints’ tijdens de off-road delen.
-   Onderschat het navigeren niet, volg een cursus of oefen op zijn minst. Hadden wij dat ook maar gedaan ;-) Gewoon met 2 sleuven en een fietshouder op de meest linkerhoek van het dashboardkastje bevestigd.
-   Imperiaal geplaatst. Dilemma in de zin van wat doe je?
Rondvragen leerde ons dat wielen en jerry’s op het dak stoer staat maar dramatisch is qua zwaartepunt. Logisch. Wél gekozen voor een imperiaal, met de insteek er op te gaan slapen. Uitstekend bevallen!!! Daarnaast scheelt het omdat de imperiaal ook als tropendak werkt en dus hitte ontwikkeling in de auto tegen houdt.
Wij kozen voor een 18mm watervaste spaanplaat (en een laagje verf), versterkt met kleine ribbetjes, een opstaande rand tegen het er af duvelen in je slaap. 4 grote gaten als handgreep om er op te klimmen (die wegen minder dan een handvat ;-) )Vastgezet met bandijzer en 9mm tieraps aan de roofrail. Heeft het 16000 km zonder problemen gehouden. Volgende keer liever iets duurder en een ronde buis of zo als reling ipv een plank. 
-   Spanband rond de accu geplaatst. Alleen op de standaard bevestiging vertrouwen is niet verstandig. Onderweg is 1 accu door een onderplaat geslagen, 2 zijn er een eigen leven gaan leiden. Gelukkig hadden wij de accu al gezekerd voor vertrek.
-   Stalen velgen (4) en 2 reserve wielen mee, extra bevestiging gemaakt. De reservewielen ivm gewicht achter de as binnen gelegd tussen de achterwielen en de voorstoelen. Vastgezet met een M12 draadeinde en carrosserie ringen / vleugelmoer.
-   Alle openingen in de neus dichtgemaakt met meerdere lagen gaas. Als ik onderweg zag wat we daarmee gevangen hebben, absolute must!
-   Kluis ingebouwd, brandblusser geplaatst. Kluis was munitiekistje uit de dump, bevestigd op tapeind in de reservewielbak. Brandblusser links op de c-stijl, het de klem in de rijrichting. Gemakkelijk door het achterportier te pakken. Door deze bevestiging krijg je ‘m bij een noodstop niet in je nek.
-   Dashcam, tolsensor geplaatst. Dashcam is leuk voor thuis, tolsensor is gemakkelijk. Wij hebben de nieuwe versie voor Frankrijk, Spanje enz. gebruikt. Tol was € 135,00
-   Klein grut mee: 2 compressoren, spanningmeter, zaklampen, koplampjes, geld verstoppen, zekeringen, slangenklemmen, zware tieraps, zwaar ductape, sleeplinten, green pin’s, graanschop, ruitenwisser vloeistof, raamzeem spul, stoffertje, douchezak, jerrycans, watercan, kaarten, tablet, formulieren, papieren, zandschoenen, pet, wikkeldoeken, sleutelzeil.
2 compressoren omdat het 1 enorm veel tijd scheelt maar ook dat je niet staat als er 1 de geest geeft. In het terrein rij je op 1.2-1.5 bar dus regelmatig oppompen.. bandenspanningmeter is logisch.
Geld verstoppen… verspreid door de auto en samen onthouden waar. Gewoon onder je mat? Zou ik niet doen. Gekozen voor het geld even in een vacuumzakje doen (vacumeer apparaat). Plekken: met tierapje aan de schakelaar voor de ramen, achterportieren links en rechts. Het OBD klepje in de middenconsole. Onder het muntenvakje in de middenconsole. Achter het dashboardkastje. Zet het wel vast met een tierapje, scheelt zoeken na al dat gerammel..
Sleeplinten, wij hebben een 20-tal rondstroppen meegenomen van 4 meter lengte. Heb er 1 niet gebruikt! In de fesh-fesh heb je lengte nodig omdat het vaak tientallen meters om je heen ligt. Ook gebruikt om mensen van het strand te slepen!
Green Pin’s, wij hebben ze gekregen doordat we een contact hebben, veiliger ga je harpsluitingen niet vinden.
Graanschop. Wel eens geprobeerd om met een gewone schop zand te scheppen dat zo dun is als water? Dan ben je blij met de opstaande randen!
Sleutelzeil, scheelt veel zoeken naar je schroefjes, bouten en moeren. Een wit dekzeil van 4x4 meter werkt prima. Scheelt ook veel zand in je nek en wellicht beestjes.

Wat moet je echt meenemen?
Voldoende cash, denk aan €2000 in euro’s. Dat is anders als de organisatie aangeeft! Wisselen cq betalen met euro’s lukt ook zeker in Senegal niet altijd / niet. Pinnen lukt vanaf zuid Marokko / Westelijke Sahara vaak niet, of de automaat is leeg.

-   Dynamo (of revisieset want lichter)
-   2 componentenhars ivm kunststof (ruim voldoende !!!)
-   JBL Welding, 2 componenten
-   3-4 maten échte tieraps
-   (extra) heavyduty ductape
-   Slangenklemmen
-   Zekeringen
-   Paar meter draad, 2-3 kleuren, klemmetjes, zwevende zekeringen
-   IJzerdraad
-   Draagarmen (gewoon gebruikt, maar altijd beter dan de kapotte waar je mee staat)
-   Bandenpropper
-   10 liter KVS
-   Bearleaks
-   Sleutelzeil
-   Magnetische sleutelbak
-   Handenreiniger
-   Poetspapier
-   Panty voor je luchtinlaat
-   Vulkaniseermiddel  voor reparatie koelslangen
-   Plakfolie om snel dingen te kunnen fixen (transparant)
-   Plaat voor onder je krik, neem een goedkope garagekrik mee en een assteun.

Verder:
-   Koop in oa Marokko een prepaid kaart (€7,- bij Orange, met 5Gb internet), bellen moet je gewoon niet willen. In Mauretanië is het zonde van je geld, je hebt toch geen bereik. In Senegal ben je maar 3 dagen.elmarconi

 • Lid 1000+
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3047
 • Geslacht: Man
 • '99 V70 10V 440 en '06 XC70N 2.5T LPG 426
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #46 Gepost op: 24-12-2019 20:41:00 »
Omdat foto’s plaatsen hier op het forum  momenteel een drama is, verwijs ik door naar facebook: hartmangoesdakar

Zo, wat een avontuurlijke rit! Mooie foto's ook...   
--
Autogas Inside . . .

cornelis-b

 • Polar lid
 • Lid 1000+
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 7203
 • Geslacht: Man
 • Ex 855R Blackstone M4.4 Nu Fiat Ducato Hymer
  • Blackie is verleden tijd, nu de tractor
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #47 Gepost op: 25-12-2019 00:36:27 »
Wat een rit en geweldige foto's :eusa_clap: :eusa_clap:
De R bumper specialist. Een gebroken spijl, twee gebroken spijlen of een scheur? 850 of X70, het kan goed gerepareerd worden. Ook voor ABS controllers kan je me een PB sturen.

Zeg maar Henk tegen mij


Voorlopig is het water nog diep genoeg om te roeien

henry classic v70

 • Lid 1000+
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 10987
 • Geslacht: Man
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #48 Gepost op: 26-12-2019 13:41:41 »
Gaaf JP!!
...die Taunus dan  :eusa_clap: :eusa_clap:

arjenT5R

 • Zeemans Tuning.
 • Lid 1000+
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 9943
 • Geslacht: Man
 • I've got propane running around my brain!
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #49 Gepost op: 26-12-2019 13:49:14 »
 Zijn er meer mensen die de foto's niet kunnen zien?
Liquid propane, knock free, ice cold " go fast fuel "!!

V702.5T

 • Lid 100+
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 269
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #50 Gepost op: 26-12-2019 16:33:16 »
Zijn er meer mensen die de foto's niet kunnen zien?
Hoi Arjen, momenteel alleen op Facebook omdat er volgens mij nog geen fijne oplossing voor foto's op het forum Is? Of is dat veranderd tijdens onze reis en heb ik t gemist? Facebook hartmangoesdakar

V702.5T

 • Lid 100+
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 269
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #51 Gepost op: 26-12-2019 16:34:55 »
Gaaf JP!!
...die Taunus dan  :eusa_clap: :eusa_clap:
En slepen toen mij radiateur aan bonken was :-) inclusief een aanloop van een kilometer om een zandduin te nemen

V702.5T

 • Lid 100+
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 269
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #52 Gepost op: 26-12-2019 16:36:14 »
Zo, wat een avontuurlijke rit! Mooie foto's ook...   
Jammer genoeg bijna alles rijdend moeten maken ivm tijd... dus kiekjes, ofwel hoe waanzinnig mooi het daar is...

V702.5T

 • Lid 100+
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 269
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #53 Gepost op: 26-12-2019 16:36:40 »
Wat een rit en geweldige foto's :eusa_clap: :eusa_clap:
Thnx!

Taranis

 • Ik ben eco-moe.
 • Lid 1000+
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 12646
 • Geslacht: Man
 • '11 XC70 D5 AWD, '00 C70 2.4t conv.
Re: Amsterdam - Dakar team Daughter & Dad
« Reactie #54 Gepost op: 04-01-2020 18:49:49 »
Eindelijk tijd gemaakt om dit blog eens bij te lezen. De foto's kan ik niet zien (geen Facebook meer) maar wat een geweldig verhaal :eusa_clap:
Supertof dat jullie het gehaald hebben met dat ouwe lijk ( :) ) en dat alles redelijk heel is gebleven! Geniet van de overwinning en ik zie uit naar jullie verhalen over 5 jaar :D
Nee, vandaag hebben zelfs etterbakjes uit Zeeland gelijk... :eusa_wall: